23 Temmuz 2014 Çarşamba

Bebekle Tatile Gidecek Olanlara Tavsiyeler

 Bebeğiniz ile ilk defa tatile gidecekseniz bu konuda biraz gergin olabilirsiniz. Akla pek çok soru gelir "Acaba düzeni değişince ne yapacak? Ya tatil kötü geçerse,  ya sürekli huysuzlanırsa?". Evet korktuğunuz pek çok şey başınıza gelebilir. Mesela Alaz aylardır çıkarmadığı dişleri tatil sırasında çıkardı, yarattığı huysuzluğu siz tahmin edin.:)

 Ama bunlar gözünüzü korkutmasın, en ufak gülümsemesi ve mutlu olduğunu görmeniz bütün bu evhamlandığınız şeyleri unutturacaktır. :)


 Geçen sene Alaz 7 aylıkken ve bu sene 1,5 yaşında iken tatile gittik. Tatile gitmeden önce ben de çok tedirgin olmuştum. Ama iyi bir planlama ile üstesinden gelinebileceğini anladım.  Bu konuda naçizane tavsiyelerim olacaktır. Tatile başlamadan önce tedirgin olduğunuz her şeye hazır olduğunuzu düşünerek ilk adımı atabilirsiniz.

  PLAN ŞART!

 Artık "dikkat bebek var" yazılı bir araba stickerınız varsa veya kapıya "zile basmayın" adlı bir not düşüyorsanız artık tatilleriniz eskisi gibi olmayacaktır.
Belki daha önce plansız yola çıkıp tatile gidiyor olabilirsiniz ama artık bir plana ihtiyacınız olacak. Bu kalacağınız yeri araştırıp, kaç km yol gideceğinizi vs. planlamak gibi. Bu tarz şeyleri önceden bilmek veya tahmin etmek stresinizi yarı yarıya azaltacaktır.

KONAKLAMA

 Alaz doğduktan sonra tamamıyla gezip görmeye dayalı tatil anlayışımıza bir müddet ara verdik. O yüzden bu iki sene içersinde otel tatili yapmak bizim için daha iyi oldu. Bunun yerine ev tutabilir veya pansiyon da kiralanabilir. Ama ne yazık ki gezelim görelim tarzı turlar pek bebekler için uygun değil.

 Eğer tercihinizi otelden yana kullanacaksanız çocuk dostu oteller işinize yarayacaktır. Odaya beşik, su ısıtıcısı,  blender gibi bebekler için oldukça yararlı eşyalar koyabiliyorlar. Bizim kaldığımız otelde gece süt servisi, ücretsiz deniz bezi ve kavanoz mama bile vardı. Hâl böyle olunca, bu tarz şeyleri düşünmeyip tatile devam etmek oldukça iyi oluyor.

 Yok eğer, pansiyon veya ev tutacaksanız ulaşımı kolay, markete ve sağlık ocaklarında vs. yakın yerlerde olmasına dikkat etmek gerek diye düşünüyorum.

DOKTOR 

 Tatile çıkmadan önce çocuk doktorunuza gitmenizi tavsiye ederim. Ne zaman yola çıkacaksınız, ulaşımı nasıl yapacaksınız, nereye gideceksiniz veya aklınıza takılan her şeyi sormayı ihmal etmeyin. Muhakkak kendisine ulaşabileceğiniz bir telefon numarası alın.

 Alaz tatil dönüşü yolda rahatsızlanmıştı. Mide bulantısı ve kusma nöbetleri başlamıştı. Acile gitmemize rağmen kendi doktorumuzu arayarak Alaz'ın durumunu anlatmıştık. Tatile gittiğimizi bildiği için güneş çarpması veya klor alerjisi olabileceğini söyleyerek acilde verilen ilaçları kullanmamızı söyleyip, ilaçsız bir şekilde bol sıvı tüketerek bu rahatsızlığı 24 saat içinde atlattık.

 Bunun dışında tatilde bulunduğunuz bölgede en yakın hastanenin nerede olduğunu bilmenizde yarar var. Ayrıca yanınıza mutlaka ateş düşürücü, yaralar için krem, sinek kovucu, vs. gibi ilaçları almayı unutmayın.

ULAŞIM

 Tatile özel araçla gitmeyi tercih ettik. Yol uzun olduğu için, Alaz'ın uyku saatine denk getirtip öyle yola çıktık. Eğer uyanıksa yolda iki saatte bir durmakta fayda var.  Bebeğe biraz hava aldırmak veya yürüyorsa biraz yürütmek yolu daha çekilir kılacaktır. Bunun dışında sevdiği oyuncak ile oynaması, favori çizgi filmleri izlemesi veya sevdiği bir şeyler yemesi yolculuk sırasında iyi vakit geçirmesini sağlayacaktır.

 Alaz 7 aylıkken yola çıktığımızda, yanıma dişlik ve sesli oyuncaklar almıştım. Yolda da sık sık emzirmek için durmuştuk. Bu seneki tatilimizde tablete en sevdiği çocuk şarkısı ve çizgi filmleri ekledik, atıştırmalık olarak kuruyemiş, poğaça vs. yedi. Kendi başına yediği için mızmızlanmaya vakti olmadı.

 Bunun dışında uçak ile gidecekseniz mesafe daha kısa sürede bittiği için bu kadar uğraşmazsınız gibi geliyor.

 BAVUL HAZIRLIKLARI

Yolculuk için bavul hazırlığı yapmak demek, kendine üç beş parça bir şey alıp geri kalanını çocuk için almak demektir. Bu konuda size mini bir liste hazırlayacağım. Sanırım bu şekilde daha anlaşılır olacak.:)

1 ) Kıyafetler ( Çocuklar ve bebekler bizler gibi kendilerini temiz tutamazlar,  o yüzden kıyafet çok almanızda fayda var. Ben her güne iki kıyafet giyecek şekilde ayarlamıştım. Tatil sonunda kusma nöbetleri yüzünden epey bir kıyafet değiştirdik ki, iyiki yanıma çok almışım dedim . Bir de serin olma ihtimaline karşı bir iki uzun kollu ve kalın kıyafet koymanız iyi olur. )

2 ) Bebekler için koruyucu güneş kremi ( Kesinlikle bavulda olmalı, tatilde sürekli kullanmak durumunda olacaksınız.Ben sebamed almıştım, oldukça memnun kaldım)

3 ) Yedek bez, deniz bezleri ve ıslak mendil (Çokça almanız da fayda var, özellikle ıslak mendil epey bir kullanılıyor.)

4 ) Sinek kovucu veya kremi (Yanınızda mutlaka bulundurun derim, ne olur ne olmaz)

5 ) İlaçlar ve ateş düşürücü

6 ) Burun damlası, burun aspiratörü, kabızlık için fitil vs. ( Hava değişikliği bebeklerde hem bağırsak hem de solunum değişikliklerine neden olabiliyor, hazırlıklı olmakta fayda var.)

7 ) Şampuan, tarak, kurutma makinesi vs. (Bebek temizlik ürünlerini mutlaka yanınıza alın.)

8 ) Aşı kartı, doktor numarası ve kimlik

9 ) Bebek Arabası, ( Tatilde çok büyük kurtarıcı olduğunu söyleyebilirim. )

DENİZ VE HAVUZ

 Bebek ve küçük çocukları suya sokmak zordur. Alaz bu konuda bizi başlarda çok zorladı. Suya alışana kadar, kucağımda ve eğlenceli şarkılar söyleyerek alıştırdım. Böylelikle korkusunu yendi ve keyif almaya başladı. Bununla ilgili şişme deniz oyuncakları yardımcı olacaktır.

DİNLENME

 Tatilde bebekler ve çocuklar ile dinlenmek zordur. Hele ki yeni yürümeye başladıysa zamanınızın çoğunu kendisine zarar vermesin diye peşinde dolaşmak ile geçirirsiniz. Bu konuda eşimle ben görev dağılımı yapmıştık. Gündüzleri eşim Alaz'a göz kulak olurken, ben güneşlenip kitap okudum, ben Alaz ile ilgilendiğim zaman eşimin dinlenme saati oldu. Böylelikle çok fazla yıpranmadan tatil yapabildik.

YEME İÇME VE UYKU PROBLEMLERİ

 Bebekler ortam değişikliklerinden pek hoşlanmazlar bu bir gerçek. Bizim için harika olan şeyler onun için kabus olabiliyor. Her ne kadar yeni ve keşfedilmemiş şeyler onun gelişimi açısından faydalı olsa da, bir taraftan da alışkın oldukları düzenlerini pek bozmamak gerekiyor.

 Ortam, hava, yatak, mekan vs. değişikliğinden dolayı sürekli huysuz olabilir, iştahsızlık ve uykusuzluk baş gösterebilir. Bu konuda biraz sabırlı olun derim. Aynı saatte uyuma ve yeme alışkanlığına devam etmekte fayda var. Kendi düzenine ait alışkanlarının devam ettiğini görünce ortama daha kolay alışacaktır.

 Son olarak umarım yardımcı olabilmişimdir.

 Evet bebekler ile tatil yapmak zordur ama bir o kadar da keyiflidir.

 Şimdiden Iyi Tatiller...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder