6 Ocak 2015 Salı

Adım Adım Moda İkonu, Moda Yazarı ve Moda Tasarımcısı Olma Rehberi (Volume 1)

 Zamana ayak uydurmak mümkün değil. Eskiden "Her genç kızın rüyası Zetina dikiş makinesi!" iken şimdi ise "Her genç kızın rüyası İkoncan olmak. " Baktın ikoncan olamıyorsun. O zaman ya moda yazarı ol ya da tasarımcısı.

 Konuya geçmeden önce açıklama gereği duyuyorum ki yazacaklarım herkes için geçerli değil. Etrafta gerçekten moda tutkunu olup da bunlara hakkını veren insanlar var. Veya bunun için emek verip çabalayanlar da var. Sizleri tenzih ediyorum. Siz tasarlamaya, göstermeye ve yazmaya devam edin ki iyi elma ile çürük elmayı ayırt edebilelim. 



 Evet, şimdi gelelim konumuza. Konu uzun isterseniz hava soğuk gidip bir çay koyup gelin. Şşt sende bir 5 dakika kapat facebook'u bakayım bir şey anlatıyoruz burada. :) Sanırım hazırız. 

 Moda İkonu Olma Rehberi
  
Part 1 

1) Paran olacak. (Yoksa dert etme Part 2'de anlatacağım.)
2) Stil sahibi olacaksın diye kasmana gerek yok. Ecnebilerden Kardashiangiller, Olivia Palermo, Rihanna, Beyonce gibi ünlüleri takip et yeter. Onlar ne giymiş, ne takmış bir bak gidip aynısını al.
3) Sosyal Medyayı aktif kullan. İnstagram'da muhakkak gittiğin ciks ve populer mekanları paylaş. 
4) Aldığın çanta, ayakkabı ve kozmetik malzemelerinin de fotoğrafını paylaş ama markasını gözümüze sokmayı unutma.
5) Chanel'e ve Louboutin'e ne kadar hayran olduğunu anlat. Hatta defile ve koleksiyon haberi ver ki o derece hayran olduğunu anlayalım.
6) En populer gece kulüplerine git ama çıkarken ağzı yüzü dağılmış şekilde çıkma makyajin yerinde olsun.
7) Popüler bir spor salonuna git. Kesinlikle pilates yap. Spora giderken de bir stilin olsun. Kesinlikle esofman değil tayt giy. Üzerindekiler yeni sezon ve en pahalısı olsun. Karın kasın varsa göbeğini aç. Öyle gez.
8) Gittiğin mekanların adını belirterek yediğin yemeğin fotoğrafını çek ve x chef'in burgeri harika, y cafe'nin zencefilli tartını her gün yerim gibi cümleler yaz instagram'da.
9 ) Yurt dışına git özellikle New York, Paris, Milano gibi şehirlerde pahalı mekanlarda fotoğrafın olsun. Magnolia Bakery'ye uğramayı unutma.
10) Carrie Bradshaw'ın sözlerini yaz sosyal medyada. Kendinle özdeşleştir. Ama gizliden memleketteki diğer rakiplerini takip etmeyi unutma. 
11 ) Alaçatı ve Bodrum'a muhakkak git bikinili fotoğraf çektir. Kışın da Uludağ'a çıkmayı unutma.
12 ) Sokak stilin olsun, her zaman düzgün sokağa çıkma arada doğal halinmiş gibi görün. Mesela pijamayla köpeğini gezdir veya marketten bir şey al. Ama pijamanın üstüne Burberry trenchcoat giy mesela. Pazardan da giyinirim lafını nadiren de olsa kullan ki, orta gelirli ve dar gelirlinin de takdirini al. Ama pazara gitmek zorunda değilsin. Söylesen de yeter.


13 ) Her zaman fönlü gezme arada dağınık saç veya topuzla çık. 
14 ) Pahalı kahvaltı mekanlarına eşofmanla git. Hani buraya her zaman geliyorum öyle rahatım imajı yarat.
15 ) Arada muhakkak ucuz yollu bir şeyler giy ve bunu bir şekilde belirt. Mesela Chanel ceketin altına 20 liralık tshirt giy. Ama onu Türkiye'den alma Newyork'tan 10 dolara almıs ol mesela. 



Evet artık bir Moda İkonusunuz. Tebrikleeer.

"Ama benim bunları yapacak param yok ki?"
Seni de düşündük anacım.Kredi kartın var ama değil mi? :)

 Part 2

1) Paran yoksa işin daha zor ama bunun da çözümleri var. Aktif kredi kartı kullanıcısı olacaksın. 
2 ) Kritik lüks parçalara ne yazık ki para vermen gerekecektir. Muhakkak lüks çanta, makyaj malzemesi al. Artık kredi mi çekersin, banka mı soyarsın sana kalmış.
3 ) Sosyal medya ve bloglarda stil fotoğraflarını koy. Ama vücudunu daha çok vurgula. Dekolteye ağırlık ver ki daha hızlı popüler olasın.
4 ) Bu Tarz Benim gibi programlara katılmaya çalış. Çabucak ünlenirsin zaten. Aa baktın ilgi çekmiyorsun hır çıkar programda. Yapımcı seni çok sevecektir. Hep seni ekranda gösterecektir.
5) "Yok ya ben bunları yapamam." diyorsan entel dantele bağla.
6) Cihangir, Asmalı Mescit gibi bölgelerde takıl, çevre edin kendine.



7) Değişik giyinmeye bak. Ve böyle bir tarzın olduğunu sürekli vurgula ki öyle olduğunu zannetsinler.
8) H&M, Topshop, Zara favori markaların olsun, Yurt dışı ikinci el mağazalarını sürekli övmeyi unutma. Bu işlerden anlayan bir arkaşını da muhakkak yanında götür ki dandik bir pırtı alıp da keklemesinler seni.
9) Yurt dışına muhakkak git. Paris, Floransa, Brooklyn vs. anlat anlat dur.
10 ) Hiç kimsenin tanımadığı tasarımları öve öve bitireme. (Muhtemelen arkadaşın satamadığı tasarımlar olur onlar :)) hatta giy ve reklamını yap.
11) Sanattan ve edebiyattan anlıyormuş gibi yap. Bir kitap tanıt ama okuma, bir sergiden bahset ama gitmek zorunda değilsin broşürü fotoğraflasan yeter. Muhakkak ama muhakkak fransızca bir kaç kelime ezberle ve fransız edebiyat ve sanatına hayran oduğunu belirt.
12 ) Bir ikonun olsun muhakkak. Audry Hepburn,  Marianne Faithfull olur. Araya Türkan Şoray'ı koymayı unutma. 
13 ) Minimalist ve anlamsız fotoğraflar çek hatta bu fotografların içine kendini koy. Instagram'da fotoğraf tanıtım kısmına "Yalnızlık, esinti, varoluş, motto, sinerji gibi tek kelime yaz. Siyah beyaz veya renk tonlaması baskın olmayan filtreler kullan. 
14 ) Saç kesimin farklı olsun. Kakül kestir, bir kısa bir uzun kestir. Ama asla röfle yaptırma.Asla tırnak uzatma. Takı tak ve takılarının bir anlamı ve bir şeyi simgelediğini belirt. Atıyorum "bu yüzük budizm'de yokoluşu simgeliyor." gibi şeyler söyle ki entellektüel bir havan olsun.
15 ) Kedi, köpek beslemeyi unutma ve fotoğrafla. Ama tadında.
16 ) Offroad, Yemişliler köyüne doğru zorlu parkur gibi laflar et ki, havuz başında şezlong da uyuya kalan bir tip olmadığın anlaşılsın.
17 ) Gittiğin yerlerdeki yaşlı amca, teyze ve sümükleri akmış( bu şart) çocuklar ile fotoğraf çektir. Onlara insan değil de uzaylı muamelesinde bulun. 
18 ) Muhakkak o merdiven senin, bu bank benim, şu salıncak onun gibi yerlerde iyi kalite fotoğrafını çeken bir arkadaşın olsun. Evde çekileceksen de ya camdan bak, ya yangın merdivenini kullan, ya da yatakta dağılmış çarşaf yorgan ikilisine uzan öyle çeksin. 


 Seni de tebrik ederim sende moda ikonu oldun. Hadi iyisin yine hadi. :) Bu kıyağımı unutma.



 Moda İkonu olmanın son kuralı,( Her iki grup için)
 "Türkiye'de gerçekten modadan anlayanı bulmak zor, Bu konuda kat etmemiz gereken çok yol var " demeyi unutma! Bu lafı söylemeyi unutma ki ne kadar cahil olduğun ortaya çıkmasın. :)

 "Bırakın bu işleri, devlet su işleri." demişler. Bırakın ikon, stil sahibi, hede ödö olmaya çalışmayı. Kendiniz olun. Kendinizi tanıyın. Kimseye bir şey ıspatlamak zorunda değilsiniz. O kadar eğreti duruyor ki yaptıklarınız. Komik oluyorsunuz. İtiraf edin artık kendinize. Bunlar sizi mutlu etmiyor. 



 Hadi kalk şimdi yerinden, o kapağını çekip hava atıp okumadığın kitabı okumaya başla. Hadi sen de bırak paranla övünmeyi, iki araştır da fakir fukaraya bir hayrın olsun.

 "Modanın üç esası;
Sadelik, bakımlılık ve zevk satın alınamaz."


Christian Dior


" Kendimi asla bir moda ikonu olarak görmedim. Başkalarının öyle düşünmesi benimde öyle düşündüğüm anlamına gelmez. Ben işime bakarım. '' 


Audry Hepburn




“Boşver be yaşı başı Gönlün ne kadar şık sen ondan haber ver? Şöyle atıp koyu grileri, siyahları sabahtan Sarı bir kaşkol atabiliyor musun boynuna, ondan haber ver…


Can Yücel









Not: Moda tasarımcısı ve yazarı olma rehberi postları da yakında.:)







10 yorum:

  1. Bilgisayar başında bol kahkahayla okuduğum bir yazı olmuş bayıldım :)))

    YanıtlaSil
  2. çok beğendim ya eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Söylediklerinin her bir harfine uyan tonlarca insan olmasına gülsem mi ağlasam mı bilemedim. :(:

    YanıtlaSil
  4. Bayaa eğlenerek okududm:D Güzel olmuş :)))

    YanıtlaSil
  5. Yaaa bayildimm bu yaziiya cook tatlisiniz bende sizi bloguma beklerim (: http://kubraustasarim.blogspot.com.tr/2015/11/tuylu-ponpon-canta-aksesurlari.html?m=0

    YanıtlaSil