3 Eylül 2013 Salı

Kışın doğacak olan bebekler için giyim önerileri

 Sonbahar yaklaşıyor,  havalar yavaş yavaş serinlemeye başladı bile. 9 aylık kızım cicili bicili ince elbiselerden uzun kollu tunik, badi ve uzun taytlara yavaş yavaş geçmeye başladı. Kışın doğum yaptığım için bende diğer anneler gibi kışın bebeğimi nasıl giydirmeliyim diye epey bir araştırmıştım. Kendi uygun bulduklarımı ve memnun kaldıklarımı paylaşmak istedim.






 Kışın doğan bebeklerde annelerin ilk başta düşündüğü şeyler arasında, '' acaba üşür mü?''  endişesi vardır.  Bazı endişeli annelerimiz işi garantiye almak amacıyla bebeklerini kat kat giydirirler. Lakin çok sıcakta bebekler için iyi bir şey değildir. Bebeklerde, ani vücut ısısı artışı da bebek gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu durumda anne ve anne adayları, '' giydirmek bir türlü giydirmezsek bir türlü, her şekilde bebeklerimiz olumsuz etkileniyor. '' diye düşünebilir. Bu durumda genelde bütün doktorların da tavsiye ettiği, biz ne giyiyorsak bir kat fazlasını giydirmektir. Yine doktorların dediği gibi bebeklerde eller ve ayaklar çabuk soğur. Çabuk soğuması da bebeğin üşüdüğü anlamına gelmez. Ensesinden içeri doğru soğuksa bebek üşümüş demektir. Gelelim giyim ile ilgili benim tavsiyelerime. 

1. Alaz yeni doğduğunda ve ondan sonra ki ilk 3 ayda zıbın ve tulumlarla cok rahat ettim. Başından geçirerek giydirilmediği için acemi annelik döneminde çok faydasını gördüm. Bebekler yeni doğduklarında ayak ve bacakları içe doğru eğik olduğundan ve cenin pozisyonuna devam ettiklerinden bebek üşümeden en hızlı bu şekilde giydirebilirsiniz. 

2. Çorap olarak bileklerini sıkmayan çoraplardan daha memnun kaldım. Hani şu üstü ikiye katlanabilen modellerle daha rahat ettim. Bazen minik çorapları insan gördükçe dayanamıyor özelliğine bakmadan alabiliyor ama o minicik ayak bileklerini de sıkmayacak olanlarını almak gerekiyor 

3. Alaz doğduğu günden beridir dışarı çıkarttık. Kısaca kırkı dolsun diye beklemedik. Kendi doktoru açık havaya çıkarta bileceğimizi fakat AVM'lere götürmenin uygun olmadığını söyledi. Bizde eşimin ısrarlarıyla bir Kar tulumu aldık. İyi ki almışız. Aşıya ve doktora gitmediğimiz diğer bütün gezmelerde rahat ettik. Hiç üşümedi ve battaniyeye sarmak kadar zorlamadı. Böyle olunca da içini kalın kalın giydirmemiş oluyorduk. Bebek de rahat ediyordu.







4. Kadife tulum alacaksınız kolsuz olanları sanırım daha iyi. Kolları olan kadife tulumları bazen bebeklerde hareketlerini kısıtlayıp huysuzlaştırabiliyor. Kolları üşümesin diye daha rahat hırkaya benzer bir şeyler giydirmek sanırım daha iyi. 

5. Külotlu çorap, evet minik bebeklerde çok güzel duruyor ama o narin minik teninde kızarıklıklar yapabiliyor. Ben uzun süre giydirmiyordum. Onun yerine ayaklı pijama veya pamuklu tayt daha iyi. 

6. Yünlü hırka, kazak Vs. pek giydiremedim çabuk terleyip ağlardı.

7. Yeni doğduğu zamanlar banyodan sonra muhakkak penye bere gerekebiliyor dışarı çıkınca da ufak bebekler için kalın bereler var ve kesinlikle kurtarıcı oluyor.

  Özetlersem, eğer bebeğiniz kışın doğacaksa yaşadığınız şehrin hava şartlarını da göz önünde bulundurarak,

4-5 adet zıbın
1 takım yeni doğan seti(içinde önlük, eldiven, patik Vs oluyor)
3-4 adet uzun kollu badi
Yaşadığınız yere göre pamuklu veya kadife tulum 5_6 adet
2-3 çift hem ince hem kalın çorap
1 adet kalın tercihen kadife-polar mont
2-3 adet ayaklı alt pijama
1 adet pamuklu 1 adet kalın bere
1 kalın 1 ince battaniye
1 adet kar tulumu (tercihen)

Bu yazdıklarım benim ihtiyaç duyduklarım, Extra durumlar olabilir veya bebeklerinizi süslemek için daha farklı giysile isteyebilirsiniz bu durumlar hariç:)

Son olarak da bebeğinizin her zaman kilosuna göre alışveriş yapın. Ayına göre olan ölçüler her zaman tutmuyor. İyi alışverişler şimdiden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder