21 Ekim 2013 Pazartesi

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Problemi

 Yenidoğan bebeklerde uyku düzensizliği, anneyi en çok zorlayan unsurların başında geliyor. Doğum olayı, anneyi her şekilde yoran bir olaydır. Bir de bunun üzerine eklenen hormon değişiklikleri ve lohusa dönemi anneyi iyice hassaslaştırır. Bu dönemde en çok minik bebeklerimizin sorunsuz bir şekilde yeni hayatına alışmasını bekleriz. Ama her zaman bu durum istediğimiz gibi olmaz. Gece defalarca ağlayan bebeğimiz, yorgunluğumuza bir de uykusuzluk ekler. Sanırım bu senaryoyu pek çok anne bilir.
 Bu uykusuz geçen dönemi daha rahat atlatabilecek, öğrendiğim bir kaç tüyoyu paylaşmak isterim.



1- Minik bebeğimizi gece kendi yatağında, gündüz yatağı dışında uygun herhangi bir yerde yatırırsak, zamanla gece uykusu kavramını öğrenecektir.

2- Gece, her zaman bebeğimizi yatağında yatırmaya özen göstermeliyiz. Bebekler, anne kucağında uyumayı çok severler ama bir süre sonra sadece kucakta uyumak isteyeceklerdir. Olabildiğince yatağına alıştırmakta fayda var.

3- Gündüz uykularında, evde ışık ve sesleri kesmeye gerek yok. Gündüz bebeğimizi böyle bir ortamda uyumaya alıştırıp, gece uykusunda ses ve ışıkları kesersek, bebeğimiz gece ve gündüz kavramlarını daha çabuk öğrenecektir.

4- Bebeğimizin yatma saatini bir rutine dönüştürmemizde fayda var. Mesela, yemekten sonra banyo yapılır ve yatma kıyafetlerini giydirip ışıkları kapatmak, bebeğimizin uyku saatinin geldiğini anlamasına yardımcı olacaktır. Böylelikle, uyku saati geldiğinde kendiliğinden uyumaya başlayacaktır.




 Sonuçta bebeğimiz her zaman kesintisiz uyumayacaktır. Gaz sancısı, diş çıkarma, hastalık hatta sebebini bir türlü anlayamadığımız pek çok nedenden dolayı uyanacaktır. Bunun dışında, seyehat ve gezmelerde yatağından veya düzeninden bir müddet uzaklaşıp huzursuzlaşacaktır. Ama en azından bir kaç önlemle miniklerimizin gece uykusu problemlerini azaltabiliriz.

 Önerdiğim dört maddeyi Alaz'a bende uyguladım. Özellikle ilk 6 ay çok rahat ettim diyebilirim. Şu sıralar diş çıkarma problemleri yüzünden sık sık uyanıyoruz. Ama yine de rutinimizi bozmadan devam ediyoruz. Aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkması, gece sık uyanmasına rağmen gündüz huzursuz olmasını engelliyor.

 Son olarak, bu dönemler biraz zor ama zaman çabuk geçiyor. Bu konuda strese girmenin gereksiz olduğunu öğrendim. Yine de bebeklerimize kesintisiz ve bol uykular dileyip yazımı sonlandırıyorum.



2 yorum:

  1. Merhabalar. İade-i ziyarete geldim ve blogunuzu çok beğendim :) İyi ki gelmişim :) Özellikle bu bölüm ilgimi çekti çok güzel bilgiler vermişsiniz belki ilerde faydalanmak da kısmet olur :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğiniz sevindim gerçekten. Genelde tecrübe ettiğim ve faydasını gördüğüm konular hakkında yazmaya çalışıyorum elimden geldiğince. Umarım yardımcı oluyorumdur.:)

      Sil