19 Eylül 2014 Cuma

Evde Peynir Yapımı

 Son dönemlerde Alaz'ın sağlıklı beslenebilmesi için alternatifler düşünürken peynir yapma fikri aklıma geldi. İnternetten araştırmalarım sonucu denemeye karar verdim.

 Kızım 1 yaşına kadar yoğurdu severek yedi ama 1 yaşından sonra sanırım bıktı ve şimdi ağzına bile sürmek istemiyor.

 Peynir yemeyi daha çok sevdiği için evde peynir yapmaya karar verdim. Böylelikle gönül rahatlığı ile yedirebiliyorum. Bunun için köy sütü kullanıp markette satılanlara göre daha doğal bir peynir yapmış oluyorum.




 Öncelikle,

 Malzemeler

 5 kg köy sütü
 Yarım kilo yoğurt
 2 çorba kaşığı tuz (Tuz oranını dilediğiniz gibi arttırabilir veya azaltabilirsiniz)



 * Köy sütünü beyaz bir tülbent yardımıyla süzdükten sonra büyük bir tencereye koyuyoruz.
 * Kısık ateşte bir müddet kaynamaya bırakıyoruz.
 * Üstü kaymaklaşıp fokurdamaya başladıktan 5 dakika sonra, içine yoğurdu ekleyip iyice karıştırıyoruz.
 * Yoğurdu ekledikten bir müddet sonra, sütün yeşil suyu ile beyaz kısmının ayrılmaya başladığını göreceksiniz.
 * Ayrışmaya başladıktan 15 dakika sonra ocağın altını kapatın.
 * Bir beyaz tülbent yardımıyla peynir altı suyunu süzün ve tülbenti iyice sıkıp suyunu salmasını sağlayın.
 * Ardından tülbentin içindeki loru tülbentle birlikte bir kaba aktarıp üzerine ağırlık koyun.
 *24 saat serin bir yerde bekletin ve peyniriniz hazır.


 Afiyet Olsun.:)

10 yorum:

  1. Hmm elinize sağlık. Ben de her zaman doğallıktan yanayım. Siz de bilirsiniz zaten, o peynir altı suyunu cam şişelere koyup poğaçaya falan koyuyorum ben. Ayranı da onunla yapıyorum bazen:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Şu sıralar peynir altı suyundan ekmek yapılabilir mi diye düşünüyorum. Hem çocuk için faydalı olabilir gibi geliyor.

      Sil
  2. Sanki kalıp peynir gibi olmuş,lor gibi dağınık durmuyor.Ellerinze sağlık,en güzeli ev yapımı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle dağınık olmadı. Hatta kaşar peynirine benzer bir şekilde dilimledim. Sanırım iyice sıkıp preslemekle alakalı olmalı. Aslında istediğim şekli bile veremedim.

      Sil
  3. annem de bu yöntemle börek için peynir yapardı. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen annenin böreği çok güzel olmalı. Teşekkürler.

      Sil
  4. :) Ellerine sağlık
    Alaz da bol bol yer büyür inşallah :)
    Biz de uzun yıllar kendimiz yaptık ama annem mayalayarak yapıyordu.
    Ekşimiş yoğurdu bu şekilde lor ya da ekşimik :) yaparak değerlendiriyoruz...
    Peynir altı suyu protein açısından çok zengindir.
    Vücut yapmak isteyenlerin aldığı protein tozu ise peyniraltı suyundan elde ediliyormuş :)
    Çok uzun yazdım yahu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Protein tozlarının peynir altı suyundan yapıldığını bilmiyordum şaşırdım. Bende bitmeyen yoğurtlardan bozulmadan lor yapıyorum. İyi oluyor.

      İstediğim gibi yemiyor ama az da olsa faydası olur.

      Sil
  5. bende kızım için deneyeceğim en kısa zamanda, teşekkürler paylaşım için :)

    YanıtlaSil